Discantus-kuoro

Discantus on laulavaa naisenergiaa!

Discantus 40-vuotisjuhlakonsertti arvio

DISCANTUS – 40 VUOTTA VAHVAA NAISKUOROMUSIIKKIA VUOSAARESSA
Anja Hinkkanen dir.mus.

Discantus-kuoron juuret ulottuvat ”vanhaan Vuosaareen” vuoteen 1978 Vuosaaren Naislaulajat-nimisenä. Ensimmäinen konsertti pidettiin vuonna 1980 Heteniityn koululla. Alusta alkaen haasteellinen ohjelmisto ja konserttitoiminta myös Vuosaaren ulkopuolella on johtanut monipuoliseen yhteistyöhön muiden kuorojen ja tapahtumatuottajien kanssa. Uusi nimi Discantus julkistettiin 20-vuotiskonsertissa 25.4.1998.  Discantuksen upea sointi ja vaativa ohjelmisto on pitkäaikaisten, ammattitaitoisten kuoronjohtajien ansiota. Katarina Engström johti kuoroa vuodesta 1986 vuoteen 2000 ja viimeiset 18 vuotta musiikin maisteri Nina Melasalmi. Ensimmäinen äänite ”Säteitä” ilmestyi 2012 ja joululevy ”Tähtiä hangella” ilmestyi juhlavuoden kunniaksi viime vuonna.

Discantuksen 40-vuotisjuhlakonsertti koostui kiinnostavasta, osin ennestään tuntemattomasta naiskuoromusiikista alkaen kanadalaisen Sarah Quartelin ”Voice on The Wind” -kappaleen lyyrisestä kerronnasta näytelmälliseen päätösnumeroon ”Vahvat naiset”-potpuriin, jonka sovituksen oli tehnyt Ensemble Norma -lauluyhtyeen Ida Olsonen. Pohjoismaista antia edustivat koskettavat Kim Andre Arnesenin sävellys ”Even when He is silent” ja Stefan Nilssonin elokuvasävelmä ”Gabriellas Sång”. Solistina laulanut Marianne Franck hurmasi täpötäyden kirkon kuulijakunnan. Kuoron eläytyvä ja keskittynyt ilmaisu ja äänenmuodostus kautta koko 70 minuutin ulkoa lauletun ohjelmiston oli hienoa kuultavaa.

Ohjelmiston bulgarialaiset kansansävelmät ”Kafal Sviri” ja ”Svatba” alkuperäiskielellä saivat raikuvat aplodit. ”Esto Les Digo”, Matteuksen evankeliumin tekstiin laulettiin espanjaksi. Kuoron tavoitteet kansainvälisissä kuorokilpailuissa ovatkin korkealla! Onnea siis tulevan syksyn matkalle Espanjan Calellan Canta al Mar -kuorokilpailuun.

Tutummat kappaleet, suomalaiset Rajaton-lauluyhtyeen Soila Sariolan sanoittama ja säveltämä ”Laulujen teitä” sekä Anna-Mari Kähärän ja Liisa Matveisen naiskuorolle säveltämät laulut olivat yleisön mieleen. Jenny Wilhelmsin loitsu ”Suvetar” Hanna-Maria Länsirinteen rummutuksen säestämänä edusti kuoron vahvaa äänitekniikkaa.

Musiikki voimaannuttaa ja antaa energiaa. Terhi Korpelan mainiot juonnot kertoivat kuorolaisten yhteisöllisestä toiminnasta. Vahvat Naiset -konsertti esitetään vielä 17.5. klo 18:00 Helsingin Kaupungintalolla.

Vuosaarelaisen 40-päisen Discantus-kuoron tulevaisuus näyttää hienolta. Yleisö osoitti seisten kiitostaan ja sai kuulla kaksi ylimääräistä numeroa. Onnittelut vahvoille naisille!

Julkaistu: Vuosaari-lehti 2.5.2018 (17/2018)

Juhlakonsertin valokuvia >>

Kirjoittaja: Discantus-kuoro

Discantus on vuosaarelainen tavoitteellisesti harjoitteleva naiskuoro, joka on viimeisten vuosien aikana kehittynyt huomionarvoiseksi kuoroksi maamme naiskuorokentällä. Discantuksen ensimmäinen äänite "Säteitä" julkaistiin 2012 ja ensimmäinen joululevy "Tähtiä hangella" julkaistiin syksyllä 2017. Vuonna 2018 vietimme 40-vuotisjuhlavuotta, jota juhlistimme uudella levyllä, juhlavuoden konsertilla ja kilpamatkalla. Kuoro laulaa monipuolista ohjelmistoa nykysävellyksistä perinteisempään musiikkiin, kansanlauluista viihteellisempään musiikkiin, hengellistä musiikkia unohtamatta. Kuoro konsertoi aktiivisesti ja osallistuu erilaisiin kuorotapahtumiin ja - katselmuksiin. Kuorolla on myös runsaasti kilpailukokemusta: vuonna 2019 Tampereen Sävelessä Discantus palkittiin kahdella hopealla, 2018 Canta al Marissa Discantus palkittiin hopeadiplomeilla, 2015 Discantus palkittiin kolmella hopealla Tampereen Sävelessä, kansainvälisessä kuorokatselmuksessa ja 2014 Discantus valittiin vuoden kellokaskuoroksi.

Kommentointi on suljettu.